L’Ajuntament de Xàtiva ha iniciat diverses actuacions per tal de combatre la plaga de porcs senglars a la zona de Bixquert. En els últims mesos ha augmentat la presència d’aquests animals i els veïns es troben preocupats davant aquesta situació. Cal destacar que es tracta d’una espècie que es reprodueix tres vegades a l’any, tenint en cada ocasió entre quatre i cinc cries.
El regidor de Medi Ambient, Enrique Perigüell, ha remarcat que el Consistori està duent a terme diverses actuacions per posar solució al problema. Els pròxims dissabtes 18 i 25 de gener i l’1 i 8 de febrer l’Associació de Caçadors de Xàtiva durà a terme unes batudes. L’edil ha avançat que seran batudes d’unes 60 armes i més de 60 gossos i han d’estar estar controlades pel Seprona.
(Noticia de Portal de Xàtiva)
Tenim algunes fotografies de la primera batuda que ha hagut avui dissabte 18 de gener:
Crec que no es mol xust, es sacasa i nosaltres vivim en ella deuriem de comviure amb ells, matarlos es el cami facil i una BARBARIE
Carlos deuries d’informar-te de què és una plaga. BARBARIE és viure a un lloc on les plagues fan estragos, trenquen cultius, tancaments, plantes, arbres… Per que un’espècie es puga mantenir hi ha d’haver un equilibri. No es mata, per matar, i t’asegure que no és el camí fàcil
Jo crec que tot és questionable. M’agradaria dispsar de més informació en relació al control de plagues. Qualsevol actuació de caracter mediambiental ha d’atendre necessariament a les causes. En tot cas no em sembla correcte recorrer a caçadors per a resoldre problemes mediambientals, no crec que siga la solució més encergada.
Siga com siga les fotografies amb l’expossició de «trofeus» on apareixen animals morts a tirs em semblen obcenes.No crec que des de l’associació es tinga que donar pàbul a comportaments d’aquesta mena.
Per cert, veig que la protectora d’animals de Xàtiva hi figura com entitat col.laboradora, quin contrasentit que l’associació col.labore amb els caçadors i amb la cacera de jabalis.
Hola Raül, que tal tot?
Sols dir-te que la protectora d’animals no es col·laboradora de l’associació de Bixquert, si no mes be es l’associació la que «promociona» d’alguna manera aquesta entitat. No rebem cap ajuda de la protectora ni res paregut.
Per altra banda entenc el teu comentari i la teva preocupació amb el tema dels jabalins al igual que la de altres persones que tenen la postura contraria.
El fet es que des de fa un temps hi ha un problema de sobre població d’aquests animals a la zona que estan causant desperfectes en algunes vivendes dels veïns, a mes de haver provocat algun que altre accident a vehicles.
La generalitat i l’ajuntament de Xàtiva reconeixen que es tracta ja de nivell de «plaga» es a dir, que hi ha una sobre població de l’especie entre altres coses per la falta de depredadors i per que aquests animals han trobat a la basura i hortes de les persones un mitja de subsistència mes gran que el que podrien trobar a un entorn sense població humana (a la serra lliure).
Crec que es comprensible que arribats a aquest punt es prenguen mesures per tal de subsanar en la mesura del possible aquest problema. Esta clar que a tots ens agradaria que els jabalins abandonaren aquest territori per ells mateixos i buscaren termes sense població, però com te he comentat abans aquesta sobre població ve donada en part per que han trobat menjar abundant gracies a la existència de persones a la zona.
En altres poblacions properes com Bellús, Beniganim o Quatretonda han tingut problemes similars amb altres especies com els conills, els quals arrasaven les collites deixant moltes perdues als propietaris, i també es subvencionava la caseria d’aquests animals per tal de parar la plaga, aci estem al mateix punt.
Podem començar a debatre el si ells o nosaltres estem abans en aquesta zona o qui es el verdader «invasor» del terme de Bixquert, si els jabalins o nosaltres les persones, però el que esta clar es que hem de mirar abans per els de la nostra especie, aixo si, sense arribar a «exterminar» a un altra de manera definitiva, sino fent una llavor de control de la mateixa de forma controlada.
Personalment pense que aquestes batudes milloraran molt els problemes que estan tenint alguns veïns sense arribar a causar una extinció dels jabalins, donat que es porta un control per part del Seprona per evitar que aixo passe.
Salutacions.
Javi Pardo.
T’agraeixc les explicacions, no acabava de tenir clara la col.aboració, en tot cas roman el contrasentit.
Jo ja deia que tot es relatiui, i entenc tot el que dius, la qüestió és si matar a tirs n’es la millor manera de resoldre el problema. Tinc dubtes al respecte. No crec que es tracta de supremacia entre especies, més bé de mantnir equilibris. Crec qu ees un debat interessant.
Com tu dius hi ha opinions en tots els sentits, i per això l’exibició de fotografies d’animals satisfets i animals morts ens la podriem haver evitat.